Still Life - Vase with Twelve Sunflowers - Vincent van

...
Still Life - Vase with Twelve Sunflowers - Vincent van
Коментари Харесай

Цветът на слънцето ~ Слънчогледова история

 Still Life - Vase with Twelve Sunflowers - Vincent van Gogh, c.1888 - c.1889

Това се случило през 1510 година, неотдавна след откриването на Америка. Към многочислените чуждоземни растения, които се отглеждали в Мадридската ботаническа градина, се прибавило още едно. Едро и стройно, само че с жестоко дебело крепко стъбълце, по-високо от човешки растеж и с огромни листа, увиснали на дълги дръжки, цялото покрито с твърди власинки, то се извисявало над всички треви към него.

Чудно било това растение. Многобройните, едри като пити съцветия, които увенчавали върховете на клонките му, доста дни наред всяка заран се обръщали все на изток, с цел да посрещат изгряващото слънце и до момента в който то не се скриело зад хоризонта, не го изпускали от взор. Затова го нарекли „ цвят на слънцето “.

В Европа нямало друго такова цвете. И нищо чудно, че цветът на слънцето в скоро време се популяризирал във всички европейски страни и в продължение на две епохи бил едно от най-любимите декоративни растения на европейските нации. Хората се радвали на слънчевите му цветове, само че никой не подозирал какво благосъстояние се крие в семчиците, които изпълвали килийките на питите след прецъфтяването им.

Кой знае докога щяло да продължи по този начин, в случай че цветът на слънцето не бил пренесен и в Русия. Тук той намерил своята втора татковина. Нейните безкрайни степни простори му напомняли родните прерии в Северна и Централна Америка, където още растели дивите му родоначалници. А и съветските селяни го заобичали. И таман те го трансформирали в едно от най-ценните маслодайни растения, които в този момент познаваме.

Дълго време и в България слънчогледът бил прочут единствено като цвете. Наши градинари го пренесли от Русия и почнали да го отглеждат в градините и край нивите, с цел да се радват на едрите му и красиви цветове. Нарекли го слънчоглед. За извличане на олио продължавали да отглеждат единствено репица и рапица. Едва след Първата международна война от слънчогледовото семе почнали да получават масло. А то било доста по-вкусно от репичното и рапичното и последователно ги изместило.

Сега всяка пролет близо три милиона декара земя у нас се засяват със слънчоглед.

От „ Албум за растения и животни ”

Картини: Van Gogh, Sunflowers series, 1887-1889 ~ en.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР